Vraag en antwoord over Justitie
Word je slachtoffer van een misdaad, dan komen daar soms veel kosten bij kijken. Medische kosten bijvoorbeeld, of het ereloon van jouw advocaat. De dader moet die schade vergoeden aan het slachtoffer, maar soms duurt het lang voor die veroordeeld wordt en/of heeft die niet genoeg geld om de schadevergoeding te betalen. In zulke gevallen kan het zijn dat een slachtoffer in financiële problemen komt, wat natuurlijk frustrerend en oneerlijk is.
Om slachtoffers in deze situaties te helpen, werd het Slachtofferfonds opgericht. Het fonds voorziet in financiële steun om de slachtoffers van misdrijven te helpen hun leven weer op te bouwen en de geleden schade te herstellen.
Naast het Slachtofferfonds werden ook nog initiatieven ondernomen om terreurslachtoffers te ondersteunen. Zo wordt er voorzien in extra financiële steun alsook een specifieke begeleiding, die hen moet helpen bij het omgaan en verwerken van zo’n traumatische lasten.
Bovendien hebben we ons ingezet om de toegang tot een advocaat te verbeteren. Dit deden we door het plafond van pro deo bijstand te verhogen. Hierdoor kunnen meer mensen genieten van gratis juridische hulp. Slachtoffers met minder middelen kunnen zo gemakkelijker toegang krijgen tot een advocaat.
In de geschiedenis was het meestal zo dat de overheid mensen ongelijk behandelde. Sommige mensen hadden meer rechten dan andere. Mensen met minder rechten kregen vaak te maken met oneerlijke straffen en onmenselijke behandeling. Dit was niet rechtvaardig.
In hedendaagse democratische landen hebben we daarom een aantal principes afgesproken. Bij ons is iedereen gelijk voor de wet en gelden er fundamentele grondrechten, de mensenrechten, die elke mens in ons land beschermen. Bijvoorbeeld het recht op een eerlijk proces of het recht om nooit gefolterd of onmenselijk behandeld te worden.
Criminelen verdienen een straf, maar ook zij blijven mensen die deze rechten hebben. Daarom kan ook een zware crimineel bijvoorbeeld niet onmenselijk behandeld worden in de gevangenis. Dat is trouwens in het belang van iedereen, want we weten dat een wreed gevangenisregime de kans verhoogt dat mensen de gevangenis alsnog grotere criminelen verlaten. Door gedetineerden menselijk te behandelen, krijgen we hen vaker op het rechte pad en zo wordt onze samenleving dus veiliger.
Maar zelfs bij criminelen die nooit meer zullen vrijkomen, moeten we de mensenrechten blijven respecteren. Terroristen zijn erop uit om onze samenleving omver te werpen en een dictatoriaal model in de plaats te stellen. Het laatste wat we moeten doen, is uit wraak zelf onze eigen fundamentele principes aan de kant schuiven. Dan vallen we de fundamenten van onze eigen samenleving aan en doen we dus net datgene wat zij met hun criminele daden wilden bereiken.